keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Unelmistakin voi tulla totta: muutto Espanjaan!

Espanjaan muuttaminen oli ollut haaveemme jo pitkään. Oma mummini muutti aikoinaan suunnilleen minun ikäisenäni Espanjaan ja siitä tulee muutaman vuoden päästä kuluneeksi jo 50 vuotta. Ajatella! Minun kannaltani asia on tarkoittanut sitä, että lapsuuden mummilani sijaitsi Espanjassa ja vietin siellä pitkiä aikoja kesäisin, usein 1-2 kk kerrallaan. Siinä ajassa tarttui jo hieman kieltäkin päähän ja paikallinen elämä sekä kulttuuri tulivat tutuksi.


Nyt aikuisena sitä on tullut enimmäkseen ajateltua, että sitten joskus eläkkeellä sitten ehkä voisi lähteä Espanjaan asumaan. Sitä on koko ajan ollut niin kiinni työpaikoissa ja asuntolainoissa, että ei oikein ole ollut mahdollista hypätä siitä pyörästä pois ja tehdä jotain ihan muuta. Kulunut vuosi kuitenkin muutti tämän asian, kun jäin pois työstäni Muistiliitossa ja ryhdyin valmistelemaan oman sosiaalisen median konsulttifirman perustamista. Nettityötä kun voi tehdä mistä päin maailmaa tahansa!

Keväällä 2011 kävimme Fuengirolassa tutustumassa paikkaan sillä silmällä. Kävimme ilmoittamassa lapset kouluun jonoon (kun vapaita paikkoja lukuvuodelle 2011-2012 ei ollut) ja kiertelemässä asuinalueita etsimässä asuntoa. Espanja-kuume sen kuin kasvoi tuon matkan ansioista.

Kesä kului ja lasten koulusta ei kuulunut mitään. Ehdimme jo kääntää ajatuksemme taas yhteen räntäsateiseen talveen Suomessa, kun yllättäen Aurinkorannikon koulun rehtori soitti ja kertoi, että molemmat lapset ovat saaneet peruutuspaikat kouluun. Mitä? Oikeesti? Apua!!! Mitä me nyt tehdään?

Suuri ajatustyö lähti käyntiin tuosta soitosta. Tilaisuus jota ei kannattaisi jättää käyttämättä olisi nyt mahdollinen, mutta miten järjestää kaikki käytännön asiat muutamassa viikossa? Tehtävälista alkoi hahmottumaan pikku hiljaa päässä: Lasten isän kanssa pitäisi neuvotella, onko lasten muutto hänelle ok. Suomen asuntoon pitäisi löytää vuokralaiset, auto pitäisi myydä ja Espanjasta pitäisi löytää vuokrakoti. Koiramme on ehkä raskaana ja pitäisi selvittää onko näin ja miten hoito sitten siinä tapauksessa järjestetään. Niin ja Espanjassa pitäisi olla mahdollisimman pian, että lapset eivät jää uuden koulun aineista ja kavereista ulkopuolelle... Espanjassa pitäisi olla kuitenkin viimeistään 15.9. tai koulumaksut kaksinkertaistuvat, kun ei saisi enää valtionavustusta. (Joo ei kiitos, minulle riittää hyvin tuo vähän päälle 2000 euroa per lapsi per lukuvuosi.)

Haasteet on tehty ratkaistaviksi. Miten päästiin tästä tilanteesta...



...tähän?




Siitä lisää seuraavassa bloggauksessa.

8 kommenttia:

  1. minäkin suunnittelen muuttoa espanjaan.Osaatko kertoa byrokratiasta eli miten asiat toimivat parhaiten esim virastoissa.haluaisin löytää töitä erikoissairaanhoitajana.kuinka etenisin prosessissa...terveisin valoon katsova

    VastaaPoista
  2. Hei,
    Virastoissa osataan tosi vähän englantia, joten kannattaa ottaa tulkki mukaan , jos ei itse osaa yhtään espanjaa. Ainakin noissa hankalimmissa asioissa. Itsellä ei oikeastaan ole kokemusta muuta kuin residencia-paperin hankkimisesta ja se nyt sujui jotenkin vaikka veikin muutaman käynnin poliisitalolle ja kesti pari kk (lue blogipostaus Byrokratiaa manana-maassa http://holafuengirolasta.blogspot.fi/2011/11/byrokratiaa-manana-maassa.html )

    Fuengirolasta ainakin löytyy useita asianajotomistoja ja vastaavia, jotka erikoistuneet suomalaisten asioiden hoitamiseen Espanjassa. Sellaisista saanee apua byrokratiaviidakon selvittämiseen, jos alkaa tökkimään.

    Töitä kannattaa etsiä sairaaloista ja klinikoilta, jotka hoitavat pääasiassa turisteja. Heillä armasti tarvetta kielitaitoisille hoitajille vaikka maassa kovat tyttömyysluvut ovatkin...

    VastaaPoista
  3. juoppoja suomalaisia sieltä ainakin löytyy caza azul nimisestä baarista.on kuulemma kuoleman pöytä josta on jo vuosien varrella yli 40 kpl lähtenyt manalaan ryypättyä liikaa,istuin itsekkin tuossa pöydässä vuonna 2003> onnneksi ymmärsin poistua.

    VastaaPoista
  4. Casa Azulia ei ole ollut olemassa enää yli vuoteen, mutta onhan siellä niitä muita Suomi-baareja. Tietyt tv-sarjat ovat antaneet Fuengirolasta kuvan isona juottolana, mutta oikeasti se on vain pieni murto-osa ihmisistä, jotka jäävät siihen koukkuun. Iso joukko Fugessa talvehtivia eläkeläisiä ei liiku juottoloissa vaan harrastaa suomi-yhdistysten ja Sofia-opiston kautta, retkeilee ja elää normaalia eläkeläisen elämää. Koulun ympärillä taas on paljon työikäisiä suomalaisia, jotka hekin elävät normaalia työarkea.

    VastaaPoista
  5. Hei. Olisin kiinnostunut itsekkin ulkomaille muutosta, töihin. Paljonko tuolla Fuengirolassa pitää varata kk rahaa kuluihin? Paljonko muuttoon? Minulla on 6 vuotias tytär. Blogiasi oli todella mukava lukea! :) Kiitos jo etukäteen vastauksestasi.

    VastaaPoista
  6. Sinäpä vaikean kysymyksen heitit! Paljon riippuu kulutustavoista ja rahatilanteesta tietenkin :) Mutta noin yleensä voi sanoa, että Espanjassa tulee toimeen huomattavasti pienemmillä tuloilla kuin Suomessa. Ruoka on todella paljon halvempaa. Ehkäpä noin 40-50% pieneni ruokaostoksiin kuluva raha, kun oppi käyttämään paikallisia marketteja ja tuotteita. Tuontitavara kyllä maksaa.
    Muita elämisen kuluja: kahden makkarin vuokra-asunnon saa noin 500 eurolla ja siihen tulee yleensä päälle vesi ja sähkö. Sähkö on Espanjassa kallista, joten siihen pitää varata ainakin 100 euroa kuussa. Talvella joutuu kosteuden vuoksi lämmittämään tosi paljon ja itsellä meni neliön lämmittämiseen välillä yli 200 euroa kuussa. Vesikulut olivat muistaakseni jotain 50 euron luokkaa. Sitten tietenkin kännykkä-, netti-, harrastukulut ja mitä noita nyt on. Netti on samanhintaista tai vähän kallimpaa kuin Suomessa, puhelin samoin.
    Jos lapsesi on menossa Suomalaiseen kouluun, niin siihen pitää varata myös rahaa. Se oli noin 2200 euroa lukuvuodelta ja summan pystyi maksamaan myös kuukausittain. Omat lapset kävivät vuoen aikana monta krt myös Suomessa, joten siihen meni paljon rahaa.
    Muuttokustannuksissa pääsee halvimmillaan lentolippujen hinnalla. Jos siis itselle riittää, että on matkalaukullisen verran tavaraa ja ostaa loput tarvittavat sitten paikan päältä. Me halusimme Espanjaan kotoisia tavaroita, astioita ja esineitä ja lähetimme yli 30 muuttolaatikkoa tavaraa rekalla Espanjaan. Kustannuksia tuli noin 800 euroa. Olisihan sillä saanut paljon uutta tavaraa, mutta itse valitsin mieluummin omat vanhat tavarat. Asunnothan ovat kalustettuja, joten tosi pienellä budjetillakin pärjää.
    Toivottavasti tuli vastattua noin suunnilleen siihen mitä kysyit! Ja tsemppiä töiden etsintään!

    VastaaPoista
  7. Kiitos todella paljon vastauksistasi! Ne auttoi jo kovasti! Vielä sen kysyisin että jos lapsen laittaisi paikalliseen kouluun niin maksaako se? Onko sinulla tietoa miten se toimii? Nyt vaan innolla töitten hakuun! :)

    VastaaPoista
  8. Lukihäiriö sulla! Tekstissä oli hinta koululle. ja onnea asut varmaan jo siellä;)

    t.perässä tullaan

    VastaaPoista