maanantai 19. maaliskuuta 2012

Kysymyksiä ja vastauksia Aurinkorannikolta

Sain viime viikolla pari eri kyselyä sähköpostiini koskien muuttoa tänne Aurinkorannikolle ja erityisesti Fuengirolaan. Molemmat kysyjät olivat löytäneet minut tämän blogin kautta. Niinpä tuli mieleeni, että postaan nuo vastaukset tänne ja samalla ne hyödyttävät ehkä muitakin muuttoaikeissa olijoita


Mitä kuljetusliikettä käytit muuttokuljetuksessa? 

Tavarat kuljetimme entisellä T-Taxilla..mikähän sen firman nimi on nykyisin?Olisiko tämä: http://www.rajamaki.info/fi/ Toimme ihan hirveästi tavaraa, 30 isoa pahvilaatikollista, oman telkkarin jne. Mutta on ollut kiva, kun on kodikasta. Ja silti jouduimme käymään IKEAn kautta ostamassa tytöille koulupöydät yms pientä. Asunnot kun on yleensä kalustettu hieman hotellityyliin. Toimme omat verhot, liinavaatteet, pyyhkeet ja jonkin verran astioitakin. 

Mitä kautta vuokrasit asunnon?  Kannattaako käyttää suomalaista välittäjää?

Asunnon löysimme ihan netistä ja espanjalaisen välittäjän kautta. Muutama hyvä sivusto, jonka ehkä jo olette löytäneetkin:



Suomalaisen välittäjän kautta joutuu ehkä maksamaan piirun verran enemmän. Hyviä puolia ovat luotettavuus ja asioiden hoitaminen täällä olon aikana. Välittäjähän jää yhdyshenkilöksi omistajan ja teidän välille ja jos tulee ongelmia, niin ne hoidetaan välittäjän kautta. Niinpä suomalaisen kautta on ehkä helpompi hoitaa asioita? Tai en tiedä miten hyvin osaatte espanjaa? Meillä kyllä kaikki on hoitunut hyvin tämän espanjalaisen välittäjänkin kanssa ja vuokraankin saimme puhuttua 50 euron alennuksen. Hintataso on sellainen , että 2 makkaria pitäisi saada noin 500 eurolla ja 3 makkaria 700-800 eurolla, yhden makkarin noin 400 eurolla. Tietenkin hintaan vaikuttaa  se onko uima-allasta, kuinka lähellä merta jne. Vuokran päälle tulee yleensä vielä sähkö ja vesi. Sähkölaskut talvisin ovat kovat, kun joutuu lämmittämään kämppää niin paljon. 

Millaisia kokemuksia Aurinkorannikon suomalaisesta koulusta? 

Mun tytöt ovat 5. ja 8. luokalla ja ovat viihtyneet koulussa hyvin. Sanovat, että koulu on vaikeampaa kuin Suomessa eli taso on kova. Olen ollut oikein tyytyväinen kouluun. Vanhempien kannalta kannattaa huomioida, että ala-asteikäiset pitää viedä ja hakea koulusta. Eli se rajoittaa aika paljon päivän tekemisiä. Ja senkin kannalta kannattaa vuokrata asunto mahdollisimman läheltä koulua (jollei sitten ole auto käytössä). Muutamaan perheeseen olen törmännyt, jotka ovat kesken vuoden vaihtaneet asuntoa, koska ovat kyllästyneet kulkemaan 2 krtaa päivässä edestakaisin toiselta puolelta kaupunkia.  

Miten olet pärjäillyt teidän koiran/koirien kanssa, kun ilmeisesti Espanjassa on aika paljon kulkukoiria? Oletko vienyt omia koiria mihinkään koirahoitolaan? Mites lämpötilat? Ei siellä varmaan liian kuuma talvella ole koiran kannalta?

Meidän Suomesta tuotu koira Jade voi aika huonosti koko syksyn. Uskon, että se stressaantui ruumassa lennosta niin paljon, että alkoi tiputtamaan karvojaan yms. Mutta nyt voi jo hyvin. Lämpöhän täällä on kuin Suomen kesällä, joten se ei ole häirinnyt Jadea lainkaan ja muutenkin sopeutui itse paikkaan hyvin. Suomalaisen koulun lähelle Los Pacosiin ollaan juuri avaamassa isoa koirapuistoa ja sitä odotamme kovasti. Pääsisivät koirat juoksemaan ja purkamaan energiaa. Rannallehan ei saa koiria ottaa lainkaan mukaan. Kulkukoiriin en ole hirveästi törmännyt, ihan muutamaan vain. Ovat yleensä aika arkoja ja väistävät kaukaa... ehkä kohdeltu huonosti ja osaavat varoa vieraita? Koirahoitolaa emme ole tarvinneet, koska meillä on puoli sukua täällä ja hoitopaikkoja tarjolla. Eli niistä en ikävä kyllä osaa kertoa mitään. Hyvällä tsäkällä, jos tutustutte muihin suomalaisiin, niin hoitopaikka voi löytyä jonkun tutunkin luota?

Oletteko hankkineet Espanjalaiset henkilötunnukset ja oliko se miten kiemuraista? Toteutuiko se videolla ollut kaava? :) 

Kun on täällä yli 3 kk niin periaatteessa pitäisi hankkia residencia vaikka monet eivät sitä teekään. Jos haluaa ostaa jotain, esim auton (ovat tosi halpoja täällä), niin tarvitsee ainakin NIE-numeron, joka vastaa tuota henkilötunnusta. Residencian yhteydessä saa myös tuon NIE:n joten silloin ei tarvitse anoa sitä erikseen. Paperisotaahan siinä on ja aikaa saa varata, mutta onneksi ei ihan mennyt tuohon malliin kuin videossa ;) Aikaa meni lähinnä siihen, että sain ajan papereiden palautukseen vasta kuukausi sen jälkeen, kun kävin ekan kerran poliisilaitoksella. 


Miten saitte nettiliittymän hankittua? Minun pitäisi saada tosi hyvät yhteydet, koska tekisin etätyötä sieltä käsin. 


Minä teen myös etänä töitä, joten kiinteä liittymä oli välttämätön. Omamme hankimme Centro Finlandiassa olevan firman kautta, niin sai suomeksi selittää mitä tahtoi. Meillä siis Yacomin liittymä. Siihenkin sai varata aikaa sillä tilauksesta kului 3 viikkoa, että liittymä oli toiminnassa. Sen aikaa yritimme selvitä nettitikun varassa ja se tuli todella kalliiksi, kun joku perheen jäsen käytti sitä koko ajan ja katsoimme myös liikkuvaa kuvaa. Samasta paikasta otimme myös kännykkäliittymät. Liittymien avaukseen tarvitsi paikallisen pankkitilin, joten se pitäisi hoitaa ensiksi. Pankkitili siksi, että maksut menevät suoraveloituksena tililtä.  

Töiden saanti on täällä supervaikeaa. Itselläkin oli se tarkoitus, että etsisin töitä ja jos löytyisi, niin voisimme ehkä jäädäkin tänne. Paikalliset suomalaiset eläkeläiset eivät ole valmiita maksamaan mistään vaan haluaisivat kaiken ilmaiseksi. Paljon toimintoja tehdään vapaaehtoistyönä. Tietenkin jos on kielitaitoa ja voi mennä mihin vain töihin, niin se laajentaa piiriä. Sori, ei ollut tarkoitus masentaa vaan ihan realiteettia tuoda ilmi. Täällä kun on tosi paljon työttömyyttä. Ruoka on halpaa, siinä säästää paljon. Ilmasto on ihana. Mieliala pysyy korkealla, kun aina on hyvät ulkoiluilmat. Ihmiset rennompia ja ilmapiiri vähän mañana. 


Keväinen maisema parvekkeeltamme, päivisin jo noin 20 astetta lämmintä.


18 kommenttia:

  1. Aikas mahtava juttu tuo teidän muutto. Itsekin ajattelimme muuttaa suomesta pois ja kävimme hiljattain espanjassa torremolinoksessa ja fuengirolassa lomailemassa. Rakastuimme paikkaan ja aloimme heti suunnitella muuttoa sinne. Ainoa asia mikä pelottaa on työn saaminen. Olemme kummatkin yrittäjiä ja työtämme olisi helppo aloittaa sielläkin mutta maan tapoja emme tunne...
    Kuinka hyvin olet itse saanut yrityksesi käyntiin sielä?

    VastaaPoista
  2. On ollut mahtava vuosi täällä ja haikein mielin olemme palaamassa Suomeen syksyksi. Aika moni tulee tänne vuorotteluvapaalle. Suomenkielistä työtä on tarjolla lähinnä puhelinmyyntifirmoissa ja niissäkin palkka on espanjalaista tasoa eli kokopäiväduunista noin tonni kuussa. Itse en saannut omaishoitotyötä enkä sosiaaliseen mediaan liittyvää koulutusta/konsultointia täällä pyörimään. Toki olisi enemmän voinut panostaa mainostamiseen, mutta uusia yrittäjiä on paljon ja idean pitää olla tosi tarpeellinen ja hyvä, että homman saa toimimaan. Plus tietty sellainen mistä ihmiset ovat valmiita maksamaan... tietyillä aloilla, kuten kauneus- ja terveydenhoito sekä baaribisnes, kilpailu on kova suomenkilisistä asiakkaista.
    Mutta en halua lannistaa. Jos halu on kova ja haluaa tulla yrittämään, niin ilman muuta kannattaa. Pääsehän täältä sitten aina takaisin Suomeen monta kokemusta rikkaampana. Itse en ainakaan kadu yhtään tätä vuotta täällä :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos :) Kyllä tämä pitkä talvi alkaa ressaamaan enemmän kuin mikään muu. Ajattelimme säästää vuoden verran ja lähteä sinne ehkä vuodeksi kokeilemaan.Jos hyvä onni on niin saadaan työt alkuun mutta otetaan kuitenkin rennosti sen kanssa... Eläminen ei siellä ole kovin kallista suomeen verrattuna.
    Elämme vain kerran eikä sitä viitsisi elää vain yhdessä paikassa!!

    VastaaPoista
  4. Hei minä olen myös muuttamassa fuengirolaan kesäkuussa 2013 ja jännitän matkaa. Minulla ei ole vielä työpaikkaa ja kyselisin ihan että osaisitko sanoa onko tuolla fuengirolassa mitää suomi markettia josta voisi kysyä myynti työtä? Mun maili on luoma.sami3@gmail.com.

    VastaaPoista
  5. Upea, rohkaiseva ja informatiivinen blogi! Suunnittelemme 6 kk:n asumista Espanjassa vanhempainvapaan aikana, toinen vanhemmista tekisi freelancetyötä etänä Suomeen. Voi mikä unelma, ehkä siitä tulee totta vajaan puolen vuoden päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija K. meillä on ihan sama suunnitelma! Milloin lähdette matkaan? Ehkäpä voisimme ottaa toisiimme yhteyttä?

      Poista
    2. Tuija K. meillä on ihan sama suunnitelma! Milloin lähdette matkaan? Ehkäpä voisimme ottaa toisiimme yhteyttä?

      Poista
    3. Anne, täällä ollaan, Fuengirolassa, tulimme 10. syyskuuta. Joko te olette reissussa?

      Poista
    4. Mahtavaa! Me päästään matkaan vasta ensi vuoden puolella, käytännön järjestelyt vauhdissa kuitenkin. Kerrotko teidän matkasta ja käytännön asioista kun lapsen kanssa olette reissussa. Meillä lähtee kolme pientä matkaan =) nevalainen.ane@gmail.com olisi todella kiva kuulla teidän reissusta!

      Poista
  6. Ihanaa aikaa Espanjassa! Ja kiva, jos tämä blogi näin jälkikäteenkin palvelee ihmisiä. Ainakin tilastojen mukaan tätä luetaan yhä...

    Itsellä toiveissa, että joku kaunis päivä voisin tätä blogia taas jatkaa Fuengirolasta käsin :)

    VastaaPoista
  7. Me 3 -henkinen perhe asuimme koko viime talven Fuengirolassa. Lähdimme Suomesta 16.syyskuuta ja palasimme huhtikuussa. Asunnon olimme jo valmiiksi sopineet kun olimme siellä aiemmin keväällä lomalla.Asunnosta piti maksaa vain varausmaksu 250 euroa joka hyvitettiin poislähtiessämme. Oli muuten ainoa välityststo mikä ei ottanut välityspalkkiota vuokraajalta. Asuimme bussikadulla 4h+k ja vuokra oli 680 e/kk +sähköt. Nyt olemme lähdössä viikon päästä taas Fugeen ja kierrämme asuntoja koska aiomme ostaa oman etelänkodin. Valitettavasti nyt emme voi koko talvea olla mutta niin usein kuin pystymme niin käymme rentoutumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä vuokrasitte ilman välityspalkkiota��. Onko talvella millaset kelit siellä?

      Poista
  8. Hei, voitko vielä kertoa tuon kyseisen asunnonvälitystoimiston nimen, kiitos!

    VastaaPoista
  9. Ekalle anonyymille: Ihan mukavan edullisen neliön löysitte! Kannattaa vertailla ja myös tinkiä vuokrasta, sillä asuntoja on paljon tyhjillään ja moni vuokranantaja tulee vastaan maksuissa. Ja hienoa, että saitte hyvityksen varausmaksusta. Itsellä ja kuukauden vuokran veran takuurahaa sisään ja vuokranantaja ei koskaan suostunut maksamaan sitä takaisin tai tapaamaan minua. Selitykset vaihtelivat joka kerta...asunnossa piti maalata kaikki huonet (jep varmaan), siivota , korjata sitä ja tätä ja muuta hatusta heitettyä. Että varuillaan kannattaa olla noiden kanssa!

    VastaaPoista
  10. Tsemppiä vaan kaikillle ! itse olen Torreviejassa juuri nyt ...ja nyt lähdössä Fuengirolaa katselemaan kaupungin fiilistä ja maisemia..olen kanssa kattomassa lomaasuntoo ja jos vaikka remontti Jukalle löytys harrastetyötä :)

    VastaaPoista
  11. Itse olen mahdollisesti lähdössä Fuengirolaan 1.9.2014, tietäisikö kukaan onko puhelinmyyjän homma suomenkielellä siellä kannattavaa. Paikka olisi. Vähän kyllä jännittää sopeutuuko sinne kun olen vielä niin nuori ja yksin matkaan lähdössä

    VastaaPoista
  12. Olin kaksi vuotta sitten puhmyyntityössä Fugessa reilun kuukauden verran. Itselläni ei kovin hyvä kokemus ollut, kerran osa palkasta jäi täysin "pimentoon", työkaverit tosin olivat mukavia ja pari elinikäistä ystävää löysin juuri tämän ko. työpaikan kautta. Mutta tämä oli vain yksi Fugen monista suomalaisista puhelinmyyntipuljuista.
    Uskon, että sopeudut paikkaan ja tulet saamaan vielä hyviä ystäviä ja mahtavia kokemuksia! Itselleni n. 2kk Fugessa olivat elämäni upeinta aikaa :) tsemppiä reissullesi!

    VastaaPoista