tiistai 13. joulukuuta 2011

Jouluvalojen ihmemaassa

Jouluvalot on se juttu Espanjassa. Se odotettu juttu, joka aloittaa joulukauden ja näkyy joka paikassa. Jokaisesta vähänkin paremmasta talosta löytyy omat jouluvalot ja kaikki isommat pääkadut on valaistu erilaisin köynnöksin ja ornamentein. Silti joulufiilis on ollut hieman hakusessa täällä kesäisessä auringonpaisteessa.

Tänä vuonna Fuengirolan kaupunki päätti säästää (sähkössä) ja jouluvalot sytytettiin vasta 10.12. Fuengirolaan on ripustettu yhteensä 1,8 miljoonaa lamppua ja ne kaikki sytytettiin klo 20 lauantaina. Asiaa mainostettiin lehdessä, joten päätimme koko perhe lähteä katsomaan jouluvalojen sytyttämistä. Olimme paikalla ajoissa ja Plaza España oli täynnä ihmisiä. Ilman sen kummempia juhlallisuuksia valot pamahtivat päälle ja yleisö taputti spontaanisti. Jossain yleisön keskellä joukko espanjalaisia esiintyi laulaen paikallisia joululauluja. Esitystä oli kuitenkin vaikea seurata, kun ei nähnyt mitään. Olimme odottaneet joulupuheita ja juhlallisuuksia, joten hieman pettynyt olo oli vaikka valot toki olivat hienoja.



 Keskellä plazaa nousi tällainen korkea valoista tehty joulupuu. 

 Puut olivat upean näköisiä pienine tuikkuvaloineen

Pääkatua valaisevat köynnökset tasaisin väliajoin. 

Valot tuovat kyllä mukavasti piristystä mustiin öihin. Vaikka eivät nämä valot ihan samalta tunnu kuin Suomessa, missä on lunta maassa. Meidän taloyhtiössäkin on pihaa koristeltu jouluvaloin. Pari puuta ja pari aitaa ovat saaneet omat välkkyvät valonsa. Aika psykedeelinen olo iltamyöhään, kun vie koiraa ulos, ja valot välkkyvät hulluna itsekseen. 

Taloyhtiön välkkyvät kaidevalot.

Nyt joulun lähestyessä olen onnellinen, että päätin pakata sen yhden laatikon omia joulukoristeita mukaan. Joulufiilistä on jotenkin vaikea saada täällä kaukana kotoa ja ilman pakkasta ja lunta. Mutta eiköhän se tästä, kun saa kodin koristeltua ja jouluksi on tilattuna suomalaisia jouluherkkuja paikallisesta suomi-kaupasta. Ja kun vanhemmatkin vielä muuttivat tänne talveksi, niin saadaan kuin saadaankin sukujoulu aikaiseksi. Espanjalaisethan jakavat joululahjansa vasta loppiaisena, koska he uskovat kolmen itämaisen tietäjän tuovan lahjat (ja kultaa ja mirhamia). Tämä näkyi myös joulukalenterien luukuissa, jotka alkoivat 14.12. ja loppuivat 6.1. Hassua näin suomalaisesta näkökulmasta, mutta kiva päästä seuraamaan joulua toisessa kulttuurissa.

7 kommenttia:

  1. No, eipä sitä lunta ja pakkasta, ikävä kyllä, täälläkään näy. Vettä sataa ja on ihan mustaa ja synkkää :(((

    VastaaPoista
  2. Singapore jouluvalot olivat tietty upeita mutta ei siellä saanut joulufiilistä aikaiseksi.. no nyt ole Suomessa ja täällä.. hhmm.. sataa ja tuulee, suurimman osan ajasta jonka olen ollut. Tänään ihme kyllä aurinko vilahti hetkeksi, mutta nyt on jo päivä pitkällä ja aurinko painumassa maillensa.. (14:35). Eli kynttilät ja valot antavat tunnelmaa täällä pimeydessä. Ja kuuma Glögi :)

    VastaaPoista
  3. Lunta odotellessa täällä Suomessakin:) Tontut on kyllä ikkunoilla, paljon kynttilöitä ja justiinsa kirjoiteltiin joulukortteja niin joulufiilistä alkaa olla ilmassa. Laitatko muuten teidän osoitteen vv-maililistalle niin saadaan joulukortti matkaan. Hyvää joulunodotusta! t. Kati

    VastaaPoista
  4. Vai ei ole lunta vielä Etelä-Suomessa. Toivottavasti kuitenkin ehditte saamaan vielä valkean joulun!

    Me vietämme lauantaina lasten kanssa joulua, kun lähtevät sitten jouluksi Suomeen. Pari päivää aikaa siis loihtia joulu =)

    Laitan Kati osoitteen tulemaan...

    VastaaPoista
  5. Tämä oli kyllä kaiken huippu: "olen onnellinen, että päätin pakata sen yhden laatikon omia joulukoristeita mukaan". Siis MITÄ?? Jos minä muuttaisin Espanjaan, en ottaisi taatusti yhtään mitään mukaan, mitä järkeä siinä olisi? Niille aiemman postauksen huonekasveillekin naureskelin... Huh huh.

    VastaaPoista
  6. Meitä on moneen junaan. Minun mielestäni huonekasveissa ei ole mitään nauramista?!?! Kodikkuutta ne kyllä tuovat. Ehkä nuo lapset tuovat muuttoonkin sen, että joitakin itsellekin tärkeitä perinteitä haluaa noudattaa ja siirtää eteenpäin omille lapsille...

    VastaaPoista
  7. Sattumalta osui silmiini vielä tällainen artikkeli: Mikä tekee asunnosta kodin? Tutkimuksen mukaan ei pelkästään aika mikä asunnossa on vietetty vaan myös sisustus, omat kasvit, joulun ja synttäreiden vietto tekevät kodin. Espanjaan kotiutuminen onnistui minulta ja lapsilta nopeasti, koska toimme kodin tullessamme. Niin älytöntä kuin se olikin :)

    http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288518565999.html?ref=rss

    VastaaPoista