sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Paluu Suomeen jätti ikävän Espanjaan

Näkyy jääneen tämän blogin kirjoittelu tuonne viime juhannukseen. Kun muutto Suomeen läheni, niin ei tehnyt enää mieli kirjoitella. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa blogiin vielä yhden viimeisen kirjoituksen nyt, kun pystyy jo peilaamaan Espanjan vuotta täältä Suomesta käsin.

Vuosi meni niinkuin arvata saattaa aivan liian nopeasti. Nyt jälkikäteen ajateltuna koko vuosi tuntuu joltain unenomaiselta ajalta... muistan auringon lämmittävät säteet parvekkeella, vesipullojen raahaukset lähikaupasta mummokärryillä, koulun joulujuhlat joissa todistus haettiin puolilta öin koululta, lukuisat keskustelut 87-vuotiaan mummini kanssa joka asuu Espanjassa, koulun järjestämät juhlat joissa meinasin saada lämpöhalvauksen, sekä ne ihanat kävelyretket koirien kanssa rantakatua pitkin.

Sanomattakin on selvää, että ikävä Espanjaan on kova. Sinne jäi paljon ystäviä ja tuttuja, jotka päivittelevät Facebook-profiiliaan kehuen milloin Espanjan ilmastoa , milloin halpoja hintoja ja milloin hyviä ulkoilumahdollisuuksia. Sydämestä ottaa kun niitä lukee... ja kun vielä vanhempanikin menivät sinne talveksi, niin tuntuu aika väärältä olla täällä pakkasen ja lumen keskellä. Toki löytyyhän Suomesta paljon hyviäkin puolia. Asiat sujuvat niin kuin on sovittu ja silloin kun on sovittu. Espanjassa asiat sujuivat aina vähän sinnepäin ja yhden asian hoitaminen vei yleensä vähintään päivän. Mutta jotenkin se oli myös helpottavaa, että ei tarvinnut juosta koko ajan kuin tuli hännän alla. Todellista elämän hidastamista :)

Espanjan vuoden loppu sujui sillä tavalla hiukan ikävissä merkeissä, että jouduimme jättämään toisen koiramme Jaden sinne hoitoon, koska tämä oli liian sairas lentääkseen ruumassa Suomeen. Jade saapui sitten vasta perästä päin marraskuun lopussa kotiin. Espanjasta adoptoitu Luna-koiramme taas lensi kanssani matkustamossa ja sopeutui Suomeen hetkessä. Nyt kirmaa jo tuolla lumessa kuin olisi aina asunut täällä.

Tässä olen ennen joulua molempien koiriemme kanssa

Minulle tulee yhä vieläkin yhteydenottoja tämän blogin tiimoilta ja mielelläni vastaan kysymyksiin Espanjassa asumisesta sikäli mikäli osaan. Yleisin kysymys taitaa olla se, että onko siellä töitä? Ja oman kokemukseni mukaan töitä on tosi vaikea saada, jollei puhelinmyyntityö kiinnosta. Toinen varma tapa saada elanto on järjestää etätyömahdollisuus Suomesta käsin netin kautta. Vaan harvapa yritys päästää työntekijäänsä pidemmäksi ajaksi pelkän etäyhteyden varaan. Jos tiedätte sellaisia, niin vinkatkaa minullekin ;)

Lopuksi täytyy vielä mainita, että todellakin olen joskus palaamassa takaisin Espanjaan muutenkin kuin lomalle. Sen verran mukavat muistot espanjalaisesta elämäntavasta ja kulttuurista jäivät. Ei mene päivääkään, etten haaveilisi takaisin muutosta. Sitä odotellessa kuuntelen yhä uudelleen tätä biisiä, joka pukee sanoiksi niin hyvin koko kaipuuni Espanjaan:


14 kommenttia:

  1. Ihanaa, kun olit kirjoittanut tänne. Minäkin niin haluaisin sinne, että aloin itkeä tekstiäsi lukiessani. Kiitos tästä:)

    Venla

    VastaaPoista
  2. Voi Venla,

    Tosiaan jos joskus pääsen palaamaan Espanjaan, niin sitten voisin vaikka jatkaakin kirjoittelua. Tälle vuodelle on luvassa vain kesälomareissu sinne.

    Oletko käynyt paljon Espanjassa? Minne päin haluaisit mennä?

    VastaaPoista
  3. Hei, toivottavasti näet kommenttini! Olen itse menossa Fugeen ensimmäiseksi lukiovuodekseni suomalaiseen kouluun ja tahtoisin tietää, oppivatko lapsesi espanjaa miten hyvin? :)

    VastaaPoista
  4. Hei, mun tyttö onkin sitten juuri sinun ikäinen. Lapset oppivat alkeet espanjasta, mutta eivät varsinaisesti puhumaan. Paljon on tietty kiinni myös itsestä. Jos yrittää saada espanjalaisia kavereita ja hengailee heidän kanssaan oppii varmasti paljon enemmän kuin muuten. Koulussa kun tulee puhuttua lähinnä suomea.

    Tsemppiä sulle ja kokemusrikasta vuotta Espanjassa!

    VastaaPoista
  5. Hei, me ollaan menossa Malagaan lokakuun lopussa, kiva lukea juttuja sieltä, meinataan kierrellä siellä kymmenen päivän ajan.
    -päivi-

    VastaaPoista
  6. Hyvää reissua teille Päivi! Ronda, Gibraltar, Mijas ja Malagan vanhakaupunki ovat ainakin sellaisia kohteita mitä voin suositella.

    VastaaPoista
  7. Hei, Ja mukavaa, että ole blogannut Espanjan ajastasi. Olemme mieheni kanssa haaveilleet välivuodesta Fuengirolassa. Olemme jonkin verran matkustelleet Espanjassa (Teneriffa, Mallorca, Gran Canaria ja Costa del Sol), ja mieheni on opiskellut espanjaa. Olen itsekin käynyt (suggestopedisen) alkeiskurssin argentiinalaisen opettajan johdolla. Ranska on minulla pohjalla vahvana. Lapset nyt 11 ja 8-vuotiaat. Ajatus olisi, että me vanhemmat olisimme vuorotteluvapaalla ja lapset kävisivät siellä koulua. Olitko tyytyväinen suomalaiseen kouluun ? Koulun ongelmista on uutisoitu. Miten itse olet kokenut asian ?
    - Helena

    VastaaPoista
  8. Hei Helena,
    Välivuosi Fuengirolassa kuulostaa hyvältä ja siellä pärjää hyvin vaikkei täydellisesti espanjaa osaisikaan. Los Pacosin ja Los Bolichesin alueella usein jopa suomella ;)

    Kouluun olimme todella tyytyväisiä kaikista uutisoinnista huolimatta. Opettajat olivat tosi päteviä ja innostavia ja lapset viihtyivät hyvin koulussa. Koulun ongelmat eivät liity niinkään opetukseen vaan johtotason kähinöintiin ja valtataisteluun. Kouluun kannattaa sitten varata paikat jo heti vuoden alusta sillä paikat ovat kortilla.

    Ihanaa välivuotta, jos sellaisen päätätte pitää!

    VastaaPoista
  9. Juuri tuo Raappanan biisi soi paljon omassakin mielessä kun palasimme lomareissulta Fuengirolasta lokakuussa, ja sinne on kyllä IKÄVÄ. Keväälle jo liput ostettu :) Pitääpä tutustua blogiisi, kiitos jo nyt sen kirjoittamisesta!

    VastaaPoista
  10. Hei Satu,
    kiitos blogista! Oli virkistävä ja vahvistava lukea tarinasi. Mieheni kanssa päätimme muuttaa Espanjaan. Testattiin miltä tuntuu olla Italijassa ja Canarialla, jotta olisi varmistus meidän paikasta. Monta kertaa sahattiin Costa Del Solin ja Barcelonan välillä asuttiin Torressa, nyt se paikka löytyy vuosi sitten.

    Oli vuosi sitten palaa kurkussa ja itku, sillä rakastan meidän kaunista kotia.
    Mutta nyt olemme päätöksemme tehneet. Se on sitten koti myyntiin ja sit kun se on hoidettu, sit mennään! Suunnittelen blodia jo nyt, kun fiilikset on fokusoitu ja tavoitteet selvillä...(en ostanut vuoden aikana yhtä mitään, säästöt ja tavoitteet kunniaan)

    Voi hyvin ja rohkeutta kaikille!

    VastaaPoista
  11. Ihanaa, kun ihmiset toteuttavat unelmiaan! Laita ihmeessä blogisi osoite vaikka tänne kommentteihin, sitten kun saat sen aloitettua. Mielelläni lukisin ja fiilistelisin hengessä mukana.
    Onnea matkaan ja ihanaa elämää Espanjassa!

    VastaaPoista
  12. En tiedä näätkö tätä viestiä, mutta kysyn kuitenkin

    Kuinka hyvin lapsesi(ja erityisesti vanhempi heistä) tutustui muihin suomalaisiin ja espanjalaisiin nuoriin? Mitä he tekivät vapaa-ajalla? Kuinka usein näki kavereita ja kävivätkö viereisissä kaupungeissa esim. Shoppailemassa tai ihan vain hengailemassa? Ja kiinnostaa myös tietää että polttaako espanjalaiset nuoret paljon tupakkaa tai käyttävätkö alkoholia?

    Olen siis itse luultavasti muuttamassa Fuengirolaan ja menisin lukion ekalle niin kiinnostaa millaiset tavat siellä on :) kiitos jos vastaat!

    VastaaPoista
  13. Omat lapseni liikkuivat pääasiassa koulukavereidensa kanssa. Ala-asteikäiset pitää viedä ja hakea koulusta. Teini liikkui yksinkin ja kävi myös shoppailemassa ja keilaamassa kavereidensa kanssa Fuengirolan ulkopuolella. Meillä oli kuitenkin tiukat kotiintuloajat (klo 21), koska Espanjassa ei ole kovin turvallista aikuisenkaan liikkua pimeän aikaan yksin. Pääasiassa teini hengaili kavereiden kanssa jonkun kotona tai uima-altaalla tai juuri jossain shoppailukeskuksissa (Fuengirolassa, Marbellassa, lentokentän lähellä).
    Nuoriso Espanjassa ei ainakaan vielä yläaste-iässä juonut tai polttanut näkyvästi. Oma tyttöni ei käyttänyt alkoholia (tietääkseni), mutta tiedän että jotkut hänen luokallaan käyttivät. Uskon, että suomalaiset käyttäytyvät aika samalla tavalla siellä kuin täälläkin. Eli itsestä on kiinni minkälaisen porukan kanssa haluaa hengailla :) Harrastuksiakin Fugesta löytyy. Oma teini esim harrasti balettia ja koulullakin on erilaisia harrastusmahdollisuuksia.

    VastaaPoista